MIKÄ KOHTAAMISTAIDE?


Kohtaamistaide® on strukturoitua, moniaistista kuvallista toimintaa, jonka tavoitteet määritellään kunkin ryhmän tarpeiden mukaan. Mitään aikaisempaa kuvallisen ilmaisun kokemusta ei tarvita. Kohtaamistaiteessa olennaista on tehdä näkyväksi, “jokainen osaa periaate,” taidetyöskentelystä saa nauttia, jaetaan kokemuksia ja oivalluksia sekä arvostetaan valmiita töitä. Kokonaisvaltainen kokemus syntyy vuorovaikutuksesta itsen, ryhmän, luovan toiminnan ja erilaisten materiaalien kohtaamisesta. Kohtaamistaidetoiminta on yleensä kestoltaan 11/2-2 tuntia ja voi tapahtua kerran tai useammin. Kohtaamistaiteen toistuva rakenne virittäytyminen - taidetyöskentely - arvostus luo turvallisen pohjan koko toiminnalle ja tukee ryhmän tavoitteita.
VIRITTÄYTYMINEN
Kohtaamistaidetoiminta aloitetaan virittäytymällä käsiteltävään teemaan aisteja aktivoimalla ja erilaisia luovia menetelmiä soveltaen. Moniaistinen virittäytyminen vahvistaa keskittymistä ja herättelee luovuutta, kuljettaen samalla kohti taidetyöskentelyä.
TAIDETYÖSKENTELY
Kohtaamistaiteen taidetyöskentely etenee ohjatusti yksi vaihe kerrallaan. Näin kokematonkin tekijä voi rentoutua ja keskittyä itse tekemiseen, ilman mitään aikaisempaa kokemusta kuvallisesta ilmaisusta. Osallistuja voi luottaa, että hänen omien esteettisten valintojen pohjalta syntyy valmis teos. Käytämme laadukkaita materiaaleja ja yllätyksellisiäkin välineitä, joiden käyttöä ohjaaja neuvoo ja opastaa myös yksilöllisesti.
ARVOSTUS
Arvostuskierroksella jokainen saa ja antaa positiivista arvostusta tehdyistä töistä. Kohtaamistaide ei ole taideterapiaa vaan siinä keskitytään töiden esteettisiin ominaisuuksiin, yksityiskohtiin, muotoihin ja väreihin omien tulkintojen sijaan. Samalla harjoitellaan arvostavaa positiivista dialogia sekä uusien näkökulmien löytämistä teoksia katsellessa.
KOHTAAMISTAITEEN HISTORIA
Kohtaamistaide pohjautuu japanilaiseen Clinical Art menetelmään, joka syntyi vuonna 1996 kuvanveistäjä Kenji Kanekon ideasta, voisiko muistisairaille olla taiteen tekemisestä apua aivojen aktivoinnissa. Sittemmin toiminta on laajentunut lasten, nuorten sekä aikuisten hyvinvoinnin sekä työhyvinvoinnin tukemiseen. Laurean ammattikorkeakoulu on tuonut tämän menetelmän Suomeen vuonna 2006. Suomen Kohtaamistaide on kehitetty yhteistyössä japanilaisen Tohoku Fukushi yliopiston ja Clinical Art yhdistyksen kanssa.


MIHIN KOHTAAMISTAIDE SOPII?
TUKEMAAN HYVINVOINTIA
Erilainen aivojen aktivointi virkistää, helpottaen palautumista kiireistä ja stressistä. Arvostava kohtaaminen ja kokemusten jakaminen tukevat itsetuntoa ja rohkaisevat uusille näkökulmille.
KEHITTÄMÄÄN YHTEISTYÖTAITOJA
Yhteiset kokemukset, havainnot ja oivallukset yhdistettynä positiiviseen arvostavaan dialogiin, lisäävät ryhmässä luottamusta ja synnyttävät erilaista kohtaamisen taitoa.
KOULUTUKSEN TUEKSI
Helpottamaan ja rohkaisemaan uuden omaksumista, kun huomataan, mitä kaikkea osataankaan.
KUVALLISESTA ILMAISUSTA KIINNOSTUNEILLE
Voidaan oppia erilaisia kaikille sopivia taidetekniikoita ja inspiroitua niistä.
Kohtaamistaidemenetelmää käytetään Sosiaali-,terveys- ja kasvatusalojen lisäksi myös työhyvinvoinnin tukemiseen.
Asiakkaan tavoitteet huomioiden Kohtaamistaide®-toiminta suunnitellaan eri teemojen ympärille. Kohtaamistaide®-toiminta voi olla kertaluontoinen ja kestoltaan esimerkiksi kaksi tuntia tai puoli päivää tai sarjana toeutettava esimerkiksi 5-6 kertaa 1½-2 tuntia. Ryhmän koko max 15 henkilöä. Toiminta voidaan toteuttaa asiakkaan tiloissa tai vuokrata tila ulkopuolelta.
Ota yhteyttä leinonenanu(at)hotmail.com tai yhteyslomakkeella
ASIAKKAITA
Syömishäiriötä sairastavien läheiset
Työhyvinvointiryhmät Laurean henkilökunnalle
”Työpajan jälkeen mieli oli aina virkeämpi ja sen jälkeen pääsi aina eroon normaalista kiireisestä ”olosta”
”Oli helpompi keskustella myös uusien henkilöiden kanssa, kun työpajoissa oli niin mukava ilmapiiri”
”Paljon uusia ideoita ja hyvää mieltä, uutta osaamista ja mielenrauhaa”
Työhyvinvointi Hammaslääkärit Parkano
”Ohjaaja luonteva, rauhallinen ja kannustava, järjestelyt olivat tehty hyvin etukäteen, joten oltiin odotettuja ja tervetulleita, mielenkiintoiset materiaalit, joista saatiin yllätyksellisiä kokemuksia”